Januari 2023


Alles over de Bijdrage Milieuheffing voor verpakkingen

Bewust omgaan met plastic. Dat is waar we met z’n allen sinds vorig jaar al hard mee bezig zijn. Sinds juli 2021 is er een verbod op onder andere plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes. En per 1 januari 2023 komen daar twee dingen bij: De afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen en de SUP-opslag. Deze extra kosten vind je op onze website terug als Bijdrage Milieuheffing.

Door deze verplichte milieuheffing zullen een aantal van onze verpakkingen duurder worden. Wat dit precies betekent voor jou, daar vertellen we je graag meer over!

Afvalbeheerbijdrage

De afvalbeheerbijdrage kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal.

Dus in het kort: hoe beter de producten te recyclen zijn, hoe lager de bijdrage. Goed voor het milieu, ook leuk voor jouw portemonnee!



SUP-opslag

Veel afval belandt in het milieu en om dit tegen te gaan wordt er vanaf 1 januari een SUP-opslag berekend. De SUP (Single Use Plastic) opslag, is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, deels of geheel gemaakt van plastic. Dus ook op de kartonnen verpakkingen die een dunne plastic coating hebben.

Voor alle verpakkingen die onder de SUP-wetgeving vallen, geldt er een extra opslag van €2,30 per 1.000 stuks.





Voor welke producten geldt de opslag?

De bovengenoemde SUP-opslag geldt voor o.a. de volgende productgroepen:

  • Karton (met bio coating)
  • PLA
  • Suikerriet (met bio coating)

De bovengenoemde SUP-opslag geldt NIET voor de volgende productgroepen:

  • Palmblad
  • Suikerriet
  • Hout
  • Karton (zonder coating)
  • Bamboe (zonder coating)
  • Paperwise (zonder coating)

* voor ieder product wordt inzichtelijk gemaakt of de Milieuheffing van toepassing is

Tip: Per 1 juli 2023 gaan we nog een stapje verder en mogen wegwerpartikelen niet meer gratis weggegeven worden. Klanten moeten dus gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als ze eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Daarnaast ben je verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het ‘bring your own’ concept te stimuleren. Hierbij nemen klanten hun eigen ‘reusables’ mee.

Het staat jou vrij als ondernemer om nu al kosten van de milieuheffing door te belasten aan je klant. Bijvoorbeeld, je klant koopt een kop koffie in een coffee to go beker, waarbij je voor de beker 0,30ct milieu bijdrage rekent, dit bedrag mag je zelf bepalen.