De wetgeving voor wegwerp plastic: Welke regels gelden vanaf 2024?

Met de komst van 2024 komen er weer nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Deze nieuwe toevoegingen worden, net als voorgaande jaren, op twee momenten geintroduceerd.

Januari 2024: Herbruikbaar servies en plastic vrij verplicht voor eten en drinken op locatie.

Let op: de staatsecretaris heeft bepaald dat er voorlopig niet op deze regelgeving gehandhaafd wordt. De inspectie handhaaft de regels deels, maar tot wanneer precies is niet helder. Het ministerie zal volgend jaar een evaluatie uitvoeren van de regels met betrekking tot wegwerpplastics. Voorlopig zijn bedrijven niet verplicht een toeslag voor plastic wegwerpbakjes en -bekers in rekening te brengen bij bezorgen of afhalen. Ook blijft het voor kantoren, sportvelden en scholen mogelijk om koffie na 1 januari nog in wegwerpbekers te schenken.

Per 3 Juli 2024: PET-je op

Vanaf 3 juli 2024 moeten doppen aan plastic flessen en drankverpakkingen vastzitten. Deze maatregel zorgt ervoor dat ze automatisch worden ingeleverd tijdens het recyclen en draagt bij aan het voorkomen van onnodig zwerfafval.

Deze plasticvrije artikelen kan je o.a. gewoon gebruiken!

Wat is er veranderd vanaf juli 2023?

Belangrijke updates! Er zijn nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Wat er is veranderd, hangt af van jouw situatie. Eet of drink je op locatie of haal je het af of laat je het bezorgen? De nieuwe wetgeving verplicht ondernemers om consumenten herbruikbare alternatieven aan te bieden of het 'bring your own' concept te stimuleren. Dit betekent dat je jouw eigen herbruikbare producten kunt meenemen naar je favoriete koffiebar of snackbar. Het is een kleine stap met een grote impact op het verminderen van plastic afval.

Consumptie voor afhalen en bezorgen

Wil jij je klanten geen extra kosten in rekening brengen? Dan hebben wij goed nieuws! Onze plasticvrije artikelen, zoals die van suikerriet, karton en papier, kunnen nog steeds gratis worden verstrekt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem of om een eigen beker/verpakking mee te nemen. Vanaf 1 juli 2023 gaan klanten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes gemaakt van plastic bij afhaal- en bezorgmaaltijden. Dit geldt specifiek voor artikelen die volledig of gedeeltelijk uit plastic bestaan.